Vsi Vsi Praksa

Mühlholzerjevi: z naravo ne proti njej

Obračalnik komposta je mogoče priključiti na traktor. Obračalnik meša, obrača in rahlja zemljo. © Alexander Kaiser/Lichtlinien

#PRAKSA | Johannes in Ines Mittermair iz Mühlholz v Mühlviertelu ne čakata na energijski prehod. S tem se lokalno ukvarjata že vrsto let. Pri tem gre za mešanico kmetovanja, trajnostne proizvodnje in delavnice, ki se osredotoča na visoke grede iz korten jekla, pa tudi na zasnovo in izdelavo obračalnika komposta. Sodobna družina z visokim ciljem: kmetija s plus energijo.

Beseda idilično je za Mühlholzerjeve skoraj premalo. Lahko bi rekli, da je pri njih svet še v redu. Tu ljudje in narava ne živijo drug mimo drugega, temveč drug z drugim. Johannes Mittermair je svojo strast spremil v poklic: njegove visoke grede iz korten jekla ali kakovostnega jekla (konstrukcijsko jeklo) so od leta 2018 del poslovnega modela »Mühlholz«. Za hišo so kompostni kupi, v katerih delujejo mikroorganizmi in tako zagotavljajo celotni regiji sveži, naravni humus. Johannes Mittermair je v ta namen zasnoval in izdelal obračalnik komposta: »Uporablja se tako pri komunalnem kot tudi kmetijskem kompostiranju. Gre za napravo za mešanje, obračanje in rahljanje kompostnih kupov. Obračalnik se lahko priključi na traktor. Stroj lahko uporabljajo pridelovalci zelenjave, krajinski oblikovalci, kmeti in pridelovalci komposta. Kompostnike izdelujemo v majhnih serijah, podjetje Schachermayer pa nam dobavlja vso pritrdilno tehniko.«

Sam je inženir mehatronike v Linzu in pet let delal v podjetju za izdelavo posebnih strojev ter pet let v podjetju, ki izdeluje dvigala za ljudi s posebnimi potrebami. Poleg tega sta Johannes in Ines Mittermair obiskovala šolo BioSchule Schlägl. Samozaposlitev je prišla po naključju: kot ljubitelj zelišč je razvil sušilni stolp za sušenje zelišč, vse ostalo je samo sledilo. Pravi, da danes prodaja le tisto, s čimer dela sam in s čimer ima izkušnje.

Naravni toni

Tako je prišel na idejo, da v svoji delavnici izdela visoke grede iz korten in konstrukcijskega jekla. Na podlagi lastnih slabih izkušenj pove: »Imeli smo dve visoki gredi iz macesnovega lesa, vendar je les kljub zaščiti s folijo je, po treh letih začel gniti in se ukrivljati.« Rodila se je zamisel o visokokakovostnih, trajnih, vzdržljivih in trpežnih visokih gredah iz jekla. Prednost teh visokih gred je, da polži ne najdejo poti v gredo, ker jeklo oddaja toploto nazaj v zemljo. Posebna paša za oči je seveda eleganten in sodoben videz rje, ki se ustvari na površini sten visoke grede po približno enem letu. Življenjska doba visokih gred je 15 let, saj korten jeklo za razliko od ogljikovega jekla vsebuje približno en odstotek bakra in kroma, zaradi česar so visoke grede veliko bolj odporne na vremenske vplive in korozijo. Podjetje Schachermayer za visoke grede dobavlja posebne nenarebrene vijake s pripadajočimi maticami, kot tudi vso embalažo za pošiljanje gred.

Strateška vizija

Cilj družine Mittermair je kmetija s plus energijo: »Se pravi, kmetija, ki proizvede več energije kot je porabi. Deloma se na kmetiji to že izvaja, z lastnim vodnjakom, majhnim mešanim gozdom, sistemom ogrevanja z lesom in sončno elektrarno za proizvodno elektrike. Johannes Mittermair stavi na celoten izdelek. To pomeni, da lahko pri njem kupite visoko gredo, hkrati pa tudi visoko kakovostno zemljo za v gredo. Polnjenje gred z vejami odsvetuje, saj se zemlja v kratkem času pogrezne. Podjetnik ima že pripravljeno rešitev: »Iz lesa z našega gozda izdelujemo lesene sekance in jih zapakiramo v papirnate vreče, ki so odlični za spodnji sloj v visokih gredah. Skupaj s sekanci tako gnije tudi embalaža.« Trajnost v najčistejši obliki. Z veseljem sodelujemo z našimi izdelki tudi na področjih pritrdilnih materialov, orodji in skladiščne tehnike.

Več informacij: Mühlholz

( )