Vsi Vsi Praksa

Spa iz lesa

Notranja lesena kad ni le dizajnerska pridobitev v kopalnici, ampak je tudi izjemno trpežna. © Balubad, Johann Perger

#PRAKSA | »Smehlja se jezero, vabi h kopanju«, to je vedel že Friedrich Schiller. Podobnega mnenja je tudi mizar in izdelovalec sodov Reinhard Gugler, ki je s svojimi lesenimi kadmi Balubad za notranjo in zunanjo uporabo ter ogrevanimi lesenimi kadmi in lesenimi umivalniki, zaslovel tudi izven meja Avstrije.

V slikovitem Aschbachu spodnje avstrijskem Mostviertlu nastajajo že od leta 2013 v majhni delavnici velike stvari. Reinhard Gugler ročno izdeluje zunanje lesene kadi in kadi za kopalnice. Vsako kad izdela sam, od izbire lesa do končnega oljenja: »Vsako unikatno kad izdelujem od enega do dveh tednov. Izberem primeren les, po možnosti z mirujočimi letnicami. To pomeni, da les skoraj olesenel in vodotesen. Oboki iz inoxa dajejo kopalniškim in zunanjim kadem potrebno oporo.

Odločilne prednosti

Lesene kadi so v bistvu kot jacuzziji, le da so narejene iz naravnega materiala. Ogrevamo jih lahko na elektriko ali pa tradicionalno s pečjo na drva ter jih opremimo z zračnimi in vodnimi masažnimi šobami. Toda poudarja Reinhard Gugler: »Občutek pod vodo je drugačen, mehak in nežen, les kot material pa je trajnosten in okolju prijazen. Poleg tega les v manjši meri prevaja toploto, zato ostane voda v kadi dlje časa topla. Zaobljena/izbočena oblika kadi se odlično prilega našemu hrbtu.« Modele Michael, Daniela, Christina, Helga in Hans so poimenovani po družinskih članih. Reinhard Gugler vse izdelke premaže z oljem Woca Exterior, ki olajša vzdrževanje izdelkov: »Ni sledi umazanije kot pri običajnih kopalniških kadeh, saj voda na naoljeni leseni površini odteče s površine. Za čiščenje je dovolj izpiranje z toplo vodo.« Balubad unikatni izdelki so zelo iskani v hotelskem in zasebnem sektorju; njegove kadi je mogoče najti tudi na Mallorci in celo v nebotičniku na Norveškem. Trajnost, naravni material in mojstrska izdelava – vse to ponuja Balubad. Reinhard Gugler zagotavlja: » Moja lesena kad ni kratkotrajen izdelek, ampak je doživljenjski.

VEČ INFORMACIJ: www.balubad.at

( )