Vsi Vsi Praksa

Žar s stilom

Pristen industrijski slog je izredno priljubljen, pa tudi učinkovit. © Thomas Apolt / Brandstätter Verlag

#PRAKSA | Klaus Wieshofer vodi že 25 let svojo umetniško kovačnico v čudovitem Goldegg v Salzburgu. Kot majhno družinsko podjetje z visokimi umetniškimi standardi si je podjetje ustvarilo dobro ime tudi izven svoje regije. Podjetje je specializirano za baročne ograje iz kovanega železa in je tako dolga leta dobivalo donosna naročila, predvsem iz Švice. Spremembe na trgu in pogoji so lastnika v zadnjih letih prisilili, da je začel drugače razmišljati. Skupaj s sinom in naslednikom Martinom se je družina Wieshofer osredotočila na novo ustvarjalno-prodajno nišo – z uspehom!

Žar s stilom – to je naš novi moto, na katerega smo ponosni. Nevsakdanji žari, veliki in majhni smokerji, pečice in vrtna kurišča so pritegnili veliko pozornosti na »žar sceni«. Ustvarjalnost in funkcionalnost srečata privlačno obliko in seveda najbolj okusne jedi z žara. Z idejam in predvsem z norimi izdelki sta se izdelovalca že prebila v različna televizijska poročila. Stara drevesna debla pretvorita v žare, jih umetelno okrasita z inovativnimi kovaškimi deli, iz katerih nato nastanejo izjemni unikati, ki jim ni para. Trend »počasnosti« se je še posebej razvil pri peki na žaru. V zaželenih smokerjih se meso peče več ur na temperaturi od 90 do 120 °C. Sočno in kot maslo mehko meso s čudovito aromo je prijeten rezultat tega procesa.

 

Unikatni ročno izdelani izdelki

Družina Wieshofer izdeluje žare izključno ročno in po željah strank. Nobenih meja ni za kreativnost. Iz jekla, inoksa in lesa nastanejo prave žar in smoker mojstrovine, ki potujejo po celem svetu. Izdelki, narejeni z veliko strasti in občutkom za pristnost in edinstvenost, sozdaj že prisotni na številnih mednarodnih festivalih hrane, praznovanjih podjetij ali rojstnih dnevih. Pristen industrijski slog je izredno priljubljen, pa tudi učinkovit. »Znani smo po tem, da uresničimo še tako nore želje, ki nam jih naročniki posredujejo. Smo strokovnjaki za izjemna naročila in izdelamo žare oziroma smokerje v vseh velikostih in oblikah – od majhnih žarov za privatno uporabo do umetniških žarov iz starih drevesnih debel in kurišč za prijetno druženje na prostem ali smokerje za velike prireditve – oboroženi smo za vsako situacijo,« razloži Klaus Wieshofer.

Žari z zvenečimi imeni, kot sta Highland Smoker ali Fat Boy, so narejeni v slogu »Mad-Max« in so pravi magnet za občinstvo. Do 25 kg mesa lahko v kombinaciji s plinom pri nizki temperaturi pečemo celo noč. Njihova ponudba na avstrijski »žar sceni« ni ostala neopažena.

 

Tako žari Avstrija

Adi Bittermann, znan svetovni žar prvak in avtor uspešnic, je postal pozoren na edinstvene žare in smokerje iz Salzburga. V okviru njegove šole žara se je odpravil na turnejo po Avstriji, da obišče najboljše avstrijske hobi žar mojstre. V sklopu tega potovanja se je Bittermann ustavil tudi pri družini Wieshofer, da bi izvedel najboljše skrivnosti in načine priprave hrane na žaru. Nobenih težav za dvojico, podajanje posebnega znanja naprej jemljeta kot čast. Pečenje, dimljenje na različne načine in seveda pokušanje. O rezultatih lahko preberete v pred kratkim izdani knjigi So grillt Österreich, v prevoduTako žari Avstrija.

Naš potnik Christian Frühwirth je imel to čast biti na tem dogodku in je za knjigo celo prispeval enega svojih receptov. S skrbjo za kakovost na dolgi življenjski dobi Wieshoferji ne zanemarjajo niti lokalnega vidika. Kolikor je mogoče, izbirajo materiale za izdelavo ter obdelavo žarov in smokerjev iz okolice. Brez aktivnega oglaševanja so se žari in smokerji iz Salzburga prebili vse do Argentine, od koder je prišlo naročilo prototipa, ki je trenutno v izdelavi. Poleg izjemnih umetniških zahtev, dolge življenjske dobe in igrivega veselja do žara je za šefa zelo pomemben tudi osebni stik, zato svoje umetnine strankam vedno dostavlja osebno in tako poskrbi za nepozabno izkušnjo, ki je ne pozabite celo življenje.

 

Več informacij

www.schmiedekunst-wieshofer.at

www.grillen-mit-stil.at

Video

youtu.be/ogTinxOW-cY

( )