Vsi Vsi Praksa

Bergholz (leseni vrh): pogum za idejo

Alpski kamp v Nenzingu v Walgau je biser regije in privablja vsako leto številne obiskovalce. © Alpencamping Nenzing / Albrecht Schnabel

#PRAKSA | Prostrana dolina Walsertal v prečudovitem Vorarlbergu je znana predvsem po izjemni pokrajini, neokrnjeni naravi in gorah. Vendar lahko ponudi še veliko več. Združenje Bergholz, ustanovljeno leta 2000, dokazuje, da ekologija in gospodarski uspeh nista protislovna in dokazujeta kako lahko nekdanja tekmeca postaneta zaupanja vredna partnerja.

Ko je bila leta 2000 dolina Walsertal imenovana za Unescov biosferni rezervat, je bil to temeljni kamen, da postane dolina pilotsko območje, ki je za zgled. Tako imenovane biosferne rezervate je UNESCO ustanovil v 70ih letih. To so območja, na katerem se uresničujejo trije poglavitni cilji: ohranjanje naravne dediščine in biotske pestrosti, trajnostni razvoj ter znanstveno raziskovanje in spreminjanje stanja. (Vir:Wikipedija)

V teh vzorčnih območjih igrajo ljudje osrednjo vlogo in so povabljeni k aktivnem sodelovanju pri razvoju in varstvu življenjskega prostora. Podjetja v regiji so sprejela to idejo in jo začela razvijati.

Ideja in vizija

Pravzaprav se je vse začelo z nemškim oftalmologom, ki je želel zgraditi ekološko hišo iz masivnega lesa. Obrnil se je na lokalnega mizarja, ki bi mu izdelal tako hišo. Cilj je bil zgraditi hišo po ekoloških merilih in gradbeno biološko optimizirano. Nevihta »Lothar« je za ta projekt poskrbela za posek skoraj 800-900 m3 kakovostnega lesa in celo v pravi lunini fazi.

V sodelovanju z mizarskim podjetjem, žago in gozdnim podjetjem so bile razvite rešitve, ki jih je bilo mogoče preprosto izdelati. Hiša je požela veliko uspeha, zato je postala dober vzgled vzorčne hiše. Kmalu za tem je bilo ustanovljeno društvo Bergholz s številnimi idejami, ki so nakazovale pozitivno pot v ekološko prihodnost. Kot gradbeni material naj bi se v sami dolini ekološko predelal v visokokakovostne izdelke, ki bi jih društvo samo tržilo. Medtem je v društvu vključenih vseh šest občin v dolini in dvanajst podjetji, ki izvajajo kompleksne projekte ekološke gradnje, ki postajajo znani tudi zunaj meja.

Kratke poti – zaprti krogi

»Zamisel je bila dobro sprejeta. Tako občine, kot obrtniki so že takrat videli prednosti, ki so zdaj, 20 let pozneje, bistveni del te doline. Trudili smo se, da ne bi sklepali kompromisov in se namenoma izogibali OSB-ploščam in lepilom ali lakom, kjer je bilo to mogoče. Namesto tega so uporabili lesene vložke, olja, kot tudi različne voske ter za izolacijo lesno volno, ovčjo volno ali konopljo. Sistem zaprtega kroga je bil všeč tudi odgovornim politikom v regiji, zato so v preteklih letih izvedli vedno večje in javne projekte, na primer štiri občinske centre ali stanovanjske in poslovne stavbe,« ponosno pripoveduje o razvoju Bergholza v zadnjih 20 letih predsednik društva Gottlieb Kaufmann. Z vedno več izkušnjami se je povečal tudi odziv in tako so se izdelki razvijali naprej. V projekte so vključeni vsi od izdelovalcev glinenih peči, do izdelovalcev pohištva in stopnišč, žag in seveda občin - in ta mešanica je zelo privlačna. Tako društvo izdeluje celo lastne ekološke plošče iz masivnega lesa, po posebnem postopku, ki jih nato uporabijo v trajnostni proizvodnji pohištva.

Lesena umetnost iz Vorarlberga

Arhitekturni biro Hammerer s svojimi vizijami in idejami o trajnosti in sodobni arhitekturi je prav tako pomembno prispeval k uspehu pilotskega območja. Ustvarjanje trajnostne vrednostne verige od začetka do konca, v kateri enakopravno sodelujejo tudi prebivalci, je pravi dobitek za dolino Walser, ki služi kot model za prihajajoče obsežne ekološke spremembe v prihodnjih desetletjih.

Močni partnerji in dobri prijatelji

Vodilna projekta, kot sta »Alpencampingplatz« v Nenzingu ali »Berghaus Eller«, ki je prejel nagrado Vorarlberg Wood Construction Prize, sta bila izdelana v sodelovanju s partnerskimi podjetji društva Bergholz ter povzročila pravo senzacijo tudi izven mej regije. »Za našo regijo je zelo pomembno predvsem ustvarjanje delovnih mest in skupne vrednostne verige. Kamp Nenzing v Alpah je bil seveda izjemno zanimiv projekt. Skupaj z naročnikom in arhitektom smo razvili statičen in gradbeno fizikalen koncept, ki je edinstven v obliki. Prizadevamo si združiti tradicijo z inovacijami in hkrati izpolniti želje strank. Nori projekti, kot je luksuzni kamp, nas spodbujajo, da se še naprej razvijamo. Po enoletnih pripravah in izvedbi so bile gorske hišice dokončane v zadovoljstvo vseh. Od takrat hišice privabljajo številne domače goste in goste iz tujine, razen v obdobju ko nam je prekrižala načrte korona,« zadovoljno doda mojster za les Thomas Heiseler. S projektom Bergholz se razvija celotna dolina - skupaj s strankami. Dober zgled in navdih za številne druge regije je ravno prijateljstvo nekdanjih tekmecev, ki je z leti zraslo. Najlepši vidik tega nam nazorno kaže, da sodelovanje, partnerstvo in gospodarski uspeh ni obvezano biti nasprotje.

VEČ INFORMACIJ: www.bergholz.at

( )