Vsi Praksa

Freesolo: plezanje to go

Deske za plezanje so na voljo v težavnostnih stopnjah 6a+, 7a+ in 8a+. © Freesolo © Freesolo

#PRAKSA | Tu ni nobenega dvoma. Najlepše za plezalca je plezanje v naravi, v gorah. Toda kaj storiti, če gore niso ravno dosegljive ali vreme ne ustreza. Mizar Ralf Sillaber iz Halla na Tirolskem izdeluje inovativne viseče deske za plezanje iz masivnega lesa, od A do Ž narejeno v Avstriji.

V Hallu na Tirolskem ambiciozni plezalci pogosto najdejo v Freesolo deskah svojega mojstra. Deske za plezanje, ki so na voljo v težavnostnih stopnjah 6a+, 7a+ in 8a+, v celoti izdelujejo tirolski plezalci za plezalce po vsem svetu. Deske so montirane z lesenim nosilnim trakom, privitim v steno, tu je mogoče Freesolo pritrditi, privezati in odvezati brez orodja. To pomeni: med treningom lahko hitro in preprosto zamenjate težavnostno stopnjo brez orodja.

Solo plezanje brez varovanja pomeni plezanje, ki ni varovano z vrvjo ali kakšnim drugim pripomočkom, ki zadrži padec in pri katerem plezalec vzpon oziroma celotno turo opravi sam, brez prisotnosti soplezalcev. Ko napreduje vaša prstna tehnika in moč lahko deske za plezanje nadgradite z vedno manjšimi in bolj strmimi vzorci oprijemov. Deske Freesolo so izdelali izkušeni plezalci.

 

365 dni plezanja

Mizar Ralf Sillaber: »V notranjosti je desko za plezanje najbolje namestiti nad vrati, to je dobra višina in tako dobite tudi prostor za plezanje. Vse, kar morate storiti je, da dodatno pritrdite letev. Držalo za mobilni telefon, pa obljublja pravi zvok med plezalnim treningom in je idealno za sledenje, objavo na internetu ali všečkanje. Vgrajena obešalna vrvica omogoča poleg plezanja v notranjih prostorih tudi trening na prostem, na počitnicah ali v kampu. Ne spodbuja samo ravnotežja, temveč tudi poslabša prijem in tako poveča spodbudo za trening.

 

5-osni CNC

Deske za plezanje izdelujejo v mizarski delavnici Ralfa Sillaberja iz Halla na Tirolskem na CNC 5-osnem obdelovalnem centru. Za mizarja, ki med drugim izdeluje tudi skulpture za festival v Erlu (poletni festival v Avstriji- Tirolische Festspiele Erl), je stroj eden glavnih akterjev pri izdelavi desk: »CNC 5-osna tehnologija mu je omogočila rezanje in brušenje ročajev na deski Freesolo pod različnimi koti in s tem npr. simulacije različnih poševnih polic. Po drugi strani pa je možno na hrbtišče deske vrezati 45° nosilec za inovativni nosilni sistem v obliki lastovičjega repa in izvrtati stranske luknje za obešanje vrvi pod ustreznim kotom. Poseben izbor orodja, ki se na tem stroju uporablja s posebnimi freznimi prehodi, omogoča fino strukturirano površino, ki nudi najboljši oprijem in manj obremenjuje konice prstov, kot pri tipičnih plezalnih obešalih iz umetnih mas. Različne plezalne deske ponujajo različne kote in globino prijema. Deska s težavnostno stopnjo 6a+ je idealna za začetnike, 7a+ je optimalna trening naprava za izkušene plezalce, z 8a+ desko pa bodo celo profesionalni plezalci našli prvega mojstra. Plezalne deske postajajo vse bolj priljubljene: nameščene nad vrati, so idealna vadbena naprava, tudi ostanke magnezija lahko preprosto in priročno očistimo z ročajev.

 

Izdelano v Avstriji

Deske so izdelane iz masivnega lesa bora, celotna veriga od izbire drevesa, oblikovanja in izdelave, vse do prodaje pa izhaja iz Tirolske. Ralf Sillaber: »Les mora biti prijazen do kože, kar pomeni, da na primer zaradi taninske kisline ne moremo uporabljati les hrasta.« Domači izdelki so za tri razvijalce in strastne plezalce izjemno pomembni: poleg Ralfa Sillaberja je del ekipe tudi, matematik in fizik, Michael Planckh. Ralf Sillaber: »Kar nas združuje je ljubezen do plezanja v vseh vidikih in vrstah, pa tudi odnos do življenja, ki ga povezujemo z odličnim plezalnim dnevom v Zillertalu ali Ötztalu, na kateremu delamo tudi na skupnih projektih, ne glede na to katero težavnostno stopnjo plezamo.

 

Večje povpraševaje

Ralf Sillaber pa je tudi vedno za kaj neobičajnega in ubere med svoji delom tudi kakšne druge poti: med drugim je z Michaelom Amriteshom izdelal tako imenovani sedež Shanti Turtle. Klop, ki je narejena iz švicarskega bora, ki podpira in nam pomaga, da sedimo na tleh z ravnim hrbtom, brez bolečin. Ralf Sillaber pravi, da se je v obdobju korone močno povečalo tudi povpraševanje po deskah za plezanje Freesolo. Izvaža jih v vso Evropo.

Več informacij: Freesolo

( )