Vsi Vsi Impulz

Katero pomivalno korito je najboljše? Naredili smo primerjavo.

Ponudbo pomivalnih korit dopolnjuje široka paleta dodatkov za rezanje, cedila ali odlaganje. © Blanco

#IMPULZ | Novim dizajnerskim kuhinjskim koritom nikoli ne recite pomivalno korito! Dandanes korita niso samo za pomivanje umazane posode, ampak so veliko več. Ne le, da se s svojimi plemenitimi oblikami in barvami prilagajajo sodobni kuhinji, temveč so narejeni iz različnih materialov: iz inoxa, keramike ali granita – vse ima svoje prednost in slabosti. Za vas smo naredil primerjavo med različnimi koriti.

Kuhinjska korita morajo biti odporna na pranje, praske in drgnjenje. Zdržati morajo vročino, kislino in mraz, odbijati vodni kamen in, če je le mogoče, biti preprosta za čiščenje, z dolgo življenjsko dobo in lepa na pogled. Tukaj gre predvsem za material iz katerega so kuhinjska korita narejena, saj so sodobna korita že po svoji obliki prava paša za oči, v že skoraj vsaki kuhinji. Naj gre za plemeniti izgled hladnega inoxa, otipljivo prijeten karakter kamna kuhinjskih korit iz granita ali za puristično obliko keramičnih korit v vseh mogočih barvnih odtenkih – izbira materiala je stvar okusa in uporabe.

Oblika

Če imate radi barve so vam na kožo pisana korita iz granita in keramike: modeli Silgranit podjetja Blanco ali modeli iz keramike znamke Systemceram so vam na voljo v različnih barvah. Keramična korita so vam na voljo v sijaj ali mat različici. Posebno trendovske barve so trenutno antracitna, siva ali črna-poravnane z ravnino v kamnito ploščo. Inox pa stavi na klasično srebrno barvo, ki  v kombinaciji s temnimi kuhinjskimi ploščami iz kamna ali lesa izgleda naravnost ekskluzivno.

Nega

Kdo ne pozna: madeže vodnega kamna v in okoli pomivalnega korita. Če ne želite zapraviti veliko časa s čiščenjem pomivalnega korita, je najboljša izbira granitno ali keramično pomivalno korito. Kuhinjsko korito iz inoxa je prav tako preprosto za čiščenje, vendar se madeži vodnega kamna in prstni odtisi bolj vidni, kot na ostalih površinah.

Higiena

Glede čistoče si vsi materiali zaslužijo oskarja. Na primer, patentirana formula čistilnega sredstva za higiensko zaščito Silgranit PuraDur podjetja Blanco deluje kot ščit pred umazanijo in bakterijami. Čistilno sredstvo pa zmanjša porast bakterij na površinah za skoraj 98 odstotkov. Tudi nerjaveči inox zagotavlja zaradi gladke in nereaktivne (inertne) površine zelo higienično delovno površino. Gladke površine pri koritih Systemceram so brez okusa in vonja (nevtralne) ter popolnoma higienične; poleg tega se vodni kamen na površini z oznako CleanPlus ne prime.

Vročina in trdota

Zelo pogosto postavljamo v kuhinjska korita še vročo posodo ali zmrznjeno hrano. Visoka temperatura ni za vse tri materiale nikakršen problem: ne glede na to ali je korito iz inoxa, granita ali keramike, lahko vročo posodo brez pomislekov postavite v korito. Vsi trije materiali so zelo odporni, čeprav ima granit in keramika (ki je odporna na kisline, reze, praske in sekljanje) zaradi njune trdote večjo prednost od inoxa. Inox se v primerjavi z ostalima dvema materialoma relativno zelo hitro opraska, pri koritih iz granita pa je potrebno biti pozoren pri polaganju občutljive posode v korito, saj je granit, kot material izjemno trd.

Cena

Keramična pomivalna korita imajo svojo ceno, poleg tega je material zelo težak, korito lahko tehta tudi do 20 kilogramov. Cenejša različica so verjetno korita iz inoxa, čeprav so razlike v kakovosti velike. Naši prodajalci v podjetju in na terenu vam bodo z veseljem svetovali.

 

SPLETNI KATALOG: Pomivalna korita pri Schachermayer

( )