Vsi Praksa

Kovinske visoke grede

© Kreativ-Metall

#PRAKSA | V visoko gredo lahko posadimo skoraj vse od zelenjave, zelišč, do sadja posebno v teh časih, ko samooskrba z zelenjavo postaja vedno bolj priljubljena. Družinsko podjetje Kreativ Metall iz zgornje avstrijskega Hohenzella, ki letos praznuje deseto obletnico delovanja, se je specializiralo za visoke grede iz jeklene pločevine z videzom starinske patine.

»Inox je naša strast«, pravi lastnik podjetja Kreativ Metall Christian Dürnberger. Od leta 2010 se ponudba njihovih izdelkov širi. Od ograj iz nerjavečega jekla in stekla, nadstreškov, ogrodja za viseče mreže in že omenjenih kovinskih visokih gred. Stranke prihajajo iz vse povsod iz Avstrije, Nemčije in celo iz Švice.

Dobra letina

Podjetje dela s kakovostnimi surovinami, kot sta jeklo in korten* debeline treh milimetrov. Stabilnost visoke grede je zagotovljena z različnimi nagibi in oporniki, zato se visoka greda tudi ne izboči. Zaradi visoke grede z videzom starinske patine postanejo kupci pravi strokovnjaki za zelenjavo. Kovina se poleti segreva in tako optimalno prenaša sončno toploto v zemljo, ki poskrbi za hitrejšo rast rastlin. Segrevanje zemlje v visoki gredi zagotavlja tudi jeseni daljšo sezono rasti rastlin. Pri visoki gredi iz jekla ni nevarnosti, da bi se greda vnela in tudi pozimi jo ni potrebno izolirati. Christian Dürnberger: »Seveda imam visoke grede tudi na svojem vrtu, kjer vsa zelenjava čudovito uspeva, predvsem zaradi segrevanja kovine, ki nato prenaša toploto v zemljo.«

Od črne do rjasto rjave

Visoke grede iz jeklene pločevine s starinsko patino so trajna in trdna alternativa lesenim ali iz umetne mase narejenim visokim gredam. Izdelujejo jih v družinskem podjetju v Hohenzellu v okrožju Ried im Innkreis (Avstrija). Visoko gredo podjetje dostavi v osnovni pravokotni obliki, sestavljeno in vključno z mrežo proti mišim, ter folijo za drenažo. V črni barvi ali le rahlo zarjavelo. Značilen videz starinske patine, ki jo ima visoka greda, dobi greda šele po enem letu in pol do treh let, odvisno od vremena.

*Korten je jeklo, ki je odporno na korozijo, saj se pri izpostavljenosti atmosferskih pojavov zaradi bakra in fosforja, ki ga vsebuje, samozaščiti s tankim slojem rje, ki prepreči nadaljnjo rjavenje oziroma oksidacijo globlje v material.  (Vir:Wikipedia)

VEČ INFORMACIJ: Kreativ Metall

 

( )