Vsi Impulz

Najnežnejša skušnjava

© Neff

#IMPULZ | Regionalna, kakovostna hrana se vse bolj seli v naša gospodinjstva. S sous-vide načinom kuhanja (fra. Sous = pod, vide = vakum) lahko jedi pripravite še posebej nežno in okrepite doživetje okusov. Pokazali vam bomo, katere naprave za to potrebujete in kakšen je izid kuharskega testa, ki ga je opravil Mario Haunschmied.

Sočno nežno, aromatično, preprosto okusno, tako opisuje Mario Haunschmied iz produkt marketinga svojo prvo izkušnjo s sous-vide načinom kuhanja. Pri kuhanju z vakuumom kuhamo npr. kakovostno goveje meso ali ribo v vrečki, namenjeni za vakuumiranje, v vodi pri nizki temperaturi in sicer vedno pod 100 ˚C. Ta način kuhanja, pri kateri se zadrži v hrani večina okusa in hranilnih snovi, so izumili Francozi, že v 70. letih prejšnjega stoletja. Pri profesionalnih kuharjih je kuhanje z vakuumom že zdavnaj uveljavljeno, v zasebnih gospodinjstvih pa šele zdaj pridobiva na priljubljenosti. Kot prvo je potrebno meso, ribe ali zelenjavo vakuumsko zapreti v zato namenjene vrečke, ki ne prepuščajo mehčalcev na živila in so odporne na vročino. To boste najlažje opravili s strojem za vakuumiranje kot je npr. predal za vakuumiranje EVS 7010 MIELE. Prednost predala ni samo priprava živil za kuhanje sous-vide, ampak tudi priprava zalog in porcioniranje živil.

Slow Cooking namesto Fast Food

Kuhanje sous-vide je za ljudi, ki uživajo v hrani. Brez hitrega pečenja, brez kuhanja na treh kuhalnih conah hkrati. Meso ali riba potrebujeta čas, ki ga lahko uporabite, da v miru pripravite priloge. Mario Haunschmied, produkt marketing: »Meso sem lahko v miru pustil kuhati štiri ure, saj s sous-vide živila ni mogoče pregreti zaradi natančne nastavitve temperature. Med tem časom lahko sproščeno pripravite vse ostale stvari, da boste imeli hkrati pripravljeno vse.« Kuhanje sous-vide se lahko izvaja na različne načine: na kuhalni plošči, v parni pečici, v parnem kuhalniku ali s hladilnikom Blast Chiller znamke Smeg. Blast Chiller je vsestranski: živila lahko hitro ohladi, zamrzne, globoko zamrzne in segreje. Lahko ohranja tudi stalno temperaturo do 75 ˚C in je tako primeren za sous-vide kuhanje pri katerem meso, ribe ali zelenjava ostanejo še posebej mehka in sočna. Z napravo Blast Chiller je možno tudi že pripravljena, vakuumirana živila hitro zamrzniti ali zopet odmrzniti, ne da bi pri tem izgubila okus, aromo ali hranljive snovi.

S kuhalno ploščo SPRO850XB je AEG ustvaril možnost direktnega kuhanja živila na kuhalni plošči s senzorjem SensePro®. Brezžični senzor določi natančno temperaturo za kuhanje živila ter sporoči nastavitve temperature kuhalni plošči. Poleg tega pa natančno izmeri količino vode in vzdržuje njeno potrebno temperaturo- predpogoj za sous-vide kuhanje.

SPLETNI KATALOG: Več informacij o izdelkih

( )