Vsi Vsi Impulz

Dih jemajoč pogled

Vzpenjača Schwyz-Stoos transportira do 4000 potnikov dnevno. © Stoosbahn/Kärcher

#IMPULZ | Vzpenjača Schwyz-Stoos obratuje v osrednji Švici, približno 50 kilometrov južno od Züricha. Vzpenjača mora premagati 110-odstotni naklon in je najbolj strma vzpenjača na svetu. Kabine, ki imajo obliko bobna so obdane s steklenimi površinami, ki ponujajo dih jemajoči pogled na švicarske Alpe. Osebje, ki upravlja vzpenjačo pa pravi, da je čiščenje steklenih sten kabin vsakodnevni izziv. Zato podjetje Kärcher ponuja za celotno področje železnic popolnoma usklajene stroje za čiščenje, naj bo to čiščenje tal, stekla, sedežev ali zunanjih površin.

Kdor dnevno čisti steklene površine, sesa tla ali čisti usnjene sedeže za 4000 potniki, potem ne more brez pravega materiala zmagati v boju z vsakodnevno umazanijo. O tem lahko veliko pove Gregor Annen, ki je del operativnega osebja vzpenjače. Čistilnega osebja nimajo, zato je operativno osebje tudi zadolženo za čiščenje celotne vzpenjače. Stroji za čiščenje morajo biti zato preprosti za upravljanje in učinkoviti. »Ljudje želijo videti čudovito panoramo, zato se dotikajo z rokami in nosovi stekel, da bi bolje videli,« pravi Gregor Annen.

Poleg ogromnih oken so ukrivljene panoramske strehe v kabinah pravi izziv za čiščenje, vendar s okenskim čistilnikom WVP 10 Adv, ki tehta le 100 gramov, to ni noben problem. Poleg posameznih kabin, ki imajo obliko bobna, je treba dnevno spolirati tudi izhod in vhod vzpenjače.

Večnamenski sesalnik

Za dobro čiščenje je za zelo obremenjena tla kabin in vhode nujno potreben mokro/suhi sesalnik, kot je NT 30/1 Tact L, s 30 litri najmanjši sesalnik v svojem razredu. Mokro/suhi sesalnik je kompakten in hkrati izredno vsestranski. Posesa vse, poleti umazanijo, pozimi sneg, poleg pa še drobtine, sledi pijač, ostanke embalaže ali pasje dlake. Gregor Annen: »Potrebujemo vsestranski sesalnik, s katerim zlahka dostopamo do kabin. Tudi pri zelo hudem mrazu imamo na postaji temperaturo nad nič stopinj. Sesalnik očisti sneg, ki ga potniki prinesejo s seboj, led na kabinah in vodo, ki zastaja na steklenih površinah.«

Tri ure dnevno

Ročni čistilnik tal B 40 W poskrbi za čiščenje vhoda in izhoda, za zunanje površine v Stoosu pa poskrbi sedeči pometalnik Kärcher, ki redno očisti listje in odpadke z zunanjih površin postaje v dolini ter gorske postaje. Tudi sedežnice, ki vodijo od Stoosa naprej na goro Fronalpstock spadajo pod okrilje operativnega osebja vzpenjače Schwyz-Stoos. Kächerjev visokotlačni čistilec odstrani tudi iz njihovih modrih sedežev iz umetnega usnja madeže sokov, lepljivih tekočin ali praznih vrečk od čipsa. Z vzpenjačo prevažajo iz doline na Stoos tudi vse stvari, ki jih potrebujejo za življenje: pijačo, hrano, pa tudi gradbeni material. Gregor Annen in njegova ekipa potrebujejo dnevno uro in pol, da s stroji Kärcher počistijo posamezno postajo. Rezultat je dih jemajoč pogled in zadovoljni potniki, ki obiskujejo vzpenjačo tako poleti kot pozimi. V samo petih minutah se povzpnete za 743 metrov iz kraja Schywz na planinsko vasico Stoos. Priporočamo vam, da si to ogledate.

SPLETNI KATALOG:  Več informacij o izdelkih

VEČ INFORMACIJ: Stoosbahn

VEČ INFORMACIJ: Kärcher

( )