Vsi Vsi Impulz

Pravilno lepljenje

Pomembno je pravilno nanašanje lepila. © istockphoto.com/ronstik

#IMPULZ | Na našem oddelku za kemično-tehnične izdelke dobimo vedno vprašanje: kako pravilno lepim s strokovnimi izdelki večje površine? Ali lepim v vijugastih črtah, samo na zunanjih robovih ali točkovno? Za vas smo povzeli odgovore za enokomponentna lepila v kartušah (hibridna, akrilna ali poliuretanska).

Naš strokovni oddelek svetuje, da pri lepljenju večjih površin npr. pri zrcalih nanašate lepilo v ravnih vrsticah z nekoliko presledka med njimi. Strokovnjak Ralph Ranzinger pojasni zakaj: »Ta metoda lepljenja omogoča, da zrak kroži naokoli in tako omogoča vsem lepilom, ki se strjujejo na podlagi vlage enakomerno v roku 24 ur. To je pravilna metoda lepljenja ogledal, fasad ali večjih površin.«

Strokovnjaki za lepljenje pa ne priporočamo lepljenje v obliki vijugastih črt, kajti pri taki obliki lepljenja je strjevanje lepila neenakomerno. »V t. i. žepkih se lahko nabere vlaga, kar lahko dolgoročno povzroči, da lepilo ne prime, ne zalepi,« tako pravi Ralph Ranzinger. Tudi različica »več je več« ni optimalna za lepljenje večjih površin. Zaradi debeline nanešenega lepila ne more vlaga prodreti v notranjost lepila in se lepilo zato ne strdi. Nasvet našega strokovnjaka, lepilo porazdelite z gladilko.

Nanos lepila na robove plošč s točkami v notranjosti pa se uporablja zgolj pri lepljenju izolacijskih plošč s poliuretansko peno. Lepilo na robovih se zaradi vlage strdi in ustvari pregrado, kar pomeni, da se lepilne točke na notranji strani ne morejo več strjevati.

SPLETNI KATALOG: Več informacij o izdelkih najdete tukaj.

( )