Vsi Vpogled

Obstaja skrivni recept do uspeha?

#VPOGLED | Za izdajo revije Holz & Eisen smo govorili z Gerdom Schachermayerjem, lastnikom podjetja Schachermayer, o trenutnih spremembah na trgu in s tem povezanim preizkušnjam ter priložnostih v prodaji. Kot zaključek nam je zaupal skrivnost, kateri faktorji vplivajo na uspešno delovanje preko 181 letnega družinskega podjetja.

Redakcija: Nakupovalne navade potrošnikov se spreminjajo – iztočnica spletna prodaja proti običajni prodaji. Kako vplivajo te spremembe na področju B2B (Prodaja med podjetji)?
Gerd Schachermayer: Spremembe, ki jih doživljamo v prodajalnah, so na področju B2B prav tako prisotne. Kako se te spremembe odvijajo, zelo natančno opazujemo. Dandanes ne uporabljamo interneta samo za brskanje, temveč za primerjanje cen in nakupovanje. To se seveda občuti tudi na področju B2B – s padajočimi maržami in to v skoraj vseh panogah.

Redakcija: Kateri izzivi so s temi spremembami povezani?
Gerd Schachermayer: Meje med privatnimi in poslovnimi strankami počasi postajajo nevidne. Pri velikih spletnih tržnicah, kot sta Amazon ali Ebay, ta razlika med kupci z namenom ni izpostavljena. Vsaka stranka lahko kupi prav vsak izdelek. Po drugi strani pa se skrivajo pri nakupu druge nevarnosti , kot npr. izdelki, ki za vgradnjo potrebujejo tehnično znanje. Kljub temu je to priložnosti za specializirane trgovine, katerih tehnično zapleteni izdelki gredo na trgu težko v prodajo.

Redakcija: Spremembo vidite torej kot priložnost? Katere možnosti se s tem odprejo že poznani veleprodaji?
Gerd Schachermayer: Pri spletni prodaji je velik izziv rokovanje z izdelki, ki potrebujejo posebno pakiranje ali ravnanje pri transportu (rešitve za drsna vrata, 6 m profili/palice, na mero rezane in laminirane notranje okenske police, vrata posebnih mer, …). Veleprodaja se lahko v tem primeru zelo dobro prilagodi potrebam in ponudi dodatno funkcijo ter si s tem ustvari večjo veljavnost pri kupcih. V prihodnosti največji izziv predstavlja združitev izdelkov z ustrezno storitvijo, uspešna prodaja in s tem tudi nekaj malega zaslužiti.

Redakcija: Storitve na spletu podjetja Schachermayer ste v prejšnjih letih temeljno preuredili. S tem ukrepom se odzivate na trenutne zahteve tržišča. Kakšni strategiji sledite na področju običajne prodaje?
Gerd Schachermayer: Storitve, ki ste jih opisali zgoraj ne morate med seboj primerjati, kot to lahko storite z izdelki, zato je možna razlaga in prodaja samo s strani ljudi. Znotraj podjetja si zelo prizadevamo vlagati v nadaljnji razvoj naših zaposlenih, zato neprestano ponujamo izobraževanja. Prepričan sem, da bomo v prihodnosti v vlogi grosista upravičeni do obstoja tam, kjer lahko nudimo več znotraj dobavne verige.


Redakcija: V kolikšni meri je dandanes osebno svetovanje v prodajnem salonu še cenjeno oz. ga stranke želijo?
Gerd Schachermayer: V prihodnosti bo kupec osebno svetovanje vedno bolj cenil, v kolikor bo s tem prejel več informacij, kot jih lahko najde na spletu. V redkih primerih si želijo stranke le izključno tehnične podatke. V večji meri potrebujejo priporočila, v kolikšni meri izdelek ustreza njihovim zahtevam kupca. Kratek primer za lažjo ponazoritev: nekateri podjetniki ne želijo najdražjega orodja za svoje zaposlene, saj se lahko ti na montažah v tujini hitro zgubijo. Spet drugi zahtevajo kakovostno najboljše orodje, saj to vidijo kot del motivacije svojih zaposlenih. V takem primeru vam usmerjeno osebno svetovanje pomaga rešiti vaš problem.

Redakcija: Podjetje Schachermayer je tekom svojega 180-letnega obstoja prestalo že številne preobrazbe. Nam zaupate »skrivni recept vašega uspeha« vašega družinskega podjetja?
Gerd Schachermayer: Naše družinsko podjetje se je, v svoji dolgoletni zgodovini, moralo že na številne načine spremeniti skupaj s trgom in tudi prilagoditi gospodarstvenim razmeram. Zmožnost take preobrazbe je ena izmed naših največjih prednosti. Vse to omogočajo naši zaposleni, saj se zavedajo, da je službeno življenje dolgi in stalni proces razvoja ter izpopolnjevanja. Strokovno skupinsko delo in zanašanje drug na drugega, ko je to najbolj potrebno sta bistveni vrlini, ki nas odlikujeta.

Več zanimivih tem, kot so na primer Deske za surfanje iz Alp, Pozor, gradbišče, Les ustvarja ambient, Prilagodljiva svetovna novost, novosti iz področja izdelkov, kot so mizna podnožja in zaščitna obleka, itd. – lahko preberite v naši reviji za stranke SCH & Partner.
 

VEČ INFORMACIJ:  Schachermayer 1838

( )