Vsi Praksa

Sanke po želji

Popolne sanke. Izgledajo senzacionalno, so hitre, individualne in cenovno ugodne. © Rodelbau Steiner

#PRAKSA | Sankanje je bilo že v otroštvu njegova strast, danes je to njegov poklic. Paul Steiner je mizar in letno izdela približno 120 visokokakovostnih lesenih sank. Njegove sanke so unikati, individualizirane in zelo priljubljene pri podjetjih in zasebnikih, ki jih veliko kupujejo kot poslovna darila.

 

Naredil jih je: popolne sanke. izgledajo senzacionalno, so hitre, posebne in so cenovno ugodne. Paul Steiner je bil včasih grafični oblikovalec pri podjetju Swarovski, danes pa kot mizar izdeluje izključno samo sanke za zasebnike in podjetja, približno 120 sank na leto. Njegove stranke so davčni svetovalci, hoteli, turistične pisarne in zasebniki. Med sankami Steiner lahko izbirate med otroškimi, mladinskimi in odraslimi sankami, z naklonom sani od 21 do 25 stopinj.

Paul Steiner ponosno pove: »Kot otrok sem se veliko sankal, zato sem si v nekem trenutku zaželel izdelati svoje sanke. Toda prvi poizkusi izdelave niso šli dobro. Potem sem spremenil naklon sani, izbral drugi material in spremenil tirnice. Po šestih letih prilagajanja in spreminjanja sem končno prišel z razvojem sank tako daleč, da sem lahko rekel dobre so.« Danes so te sanke tako hitre, da zasedajo najboljša mesta na dirkah. Leta 2019 je Paul Steiner prejel od avstrijskega sankaškega združenja pečat kakovosti Rodel Austria.

 

Lastni zavorni sistem

Za neizkušene sankače je Paul Steiner razvil za svoje »puščice« lasten zavorni sistem, ki ga je kopiral od starih kmečkih sani. Paul Steiner pove: »Greš se sankati in na enkrat se znajdeš na pomrznjenem sankališču, kjer se je zelo težko ali nemogoče ustaviti z nogami. S to situacijo sem se veliko ukvarjal in zato sem zasnoval zavorni sistem, kjer lahko z eno roko držite trak na saneh, z drugo, desno roko pa držite ročno zavoro s katero se lahko hitro ustavite.

 

Nestandardne sanke

Pri Rodelbau (izdelava sank) Steiner dvoje sank niso enake. Zlasti za podjetja obstaja možnost, da se na sanke, ki so mišljene kot poslovno darilo, na sedež oblikuje logotip podjetja ali se na les izdela gravuro. Zasebniki imajo možnost napisa svojega imena na sedež sank. Steiner pove: »To je »kul« darilo za podjetja. Zaposleni ali kupec je zadovoljen z darilom. Učinek oglaševanja pa je ogromen, ko takšne sani stojijo npr. pred smučarsko kočo ali gorskim hotelom.« Les iz jesena se lahko polakira v različne barve, sani pa so na voljo v različnih materialih.

 

Preprosto sankanje

Sanke Paula Steinerja so preproste za sankanje. Za krmarjenje sank vam ni treba več polagati nog v sneg. Na sankah ne sedite na njih, ampak v njih, saj imajo te sanke težišče sedeža nižje kot druge sanke. Paul Steiner: »Z našimi sankami lahko izpeljete 180 stopinjski ovinek, ne da bi pri tem vam bilo potrebno iztegniti noge. Tako lahko izpeljete ovinek z vso hitrostjo, ki jo imate. To je kot pri smučeh, lahko kupiš poceni ali drage smuči. Ampak, ko enkrat kupiš dobre sanke, si ne želite več drugih. Če pri mojih sankah samo malo spremeniš težišče, začnejo sanke že zavijati v želeno smer. To zna vsak otrok.«

Sanke se izdelujejo iz jesenovega lesa in izključno v lastni mizarski delavnici: izdelane so CO2-prijazno, ročno in z veliko ljubezni do podrobnosti.

Več informacij: www.rodelbau-steiner.at

( )