Vsi Vsi Impulz

Svet vijakov

Vsak posamezen tip vijaka je primeren za točno določeno uporabo. © Heco

#IMPULZ | Preveč različnih vrst vijakov pogosto povzroča zmedo pri uporabi. Vsak posamezen tip vijaka je primeren za točno določeno uporabo. Žal so pogosto zavajajoča tudi imena vijakov. V tem kontekstu se najpogosteje zamenjujejo vijaki za les in vijaki za iverne plošče. Zato vam na tem mestu ponujamo majhno pomoč v univerzumu vijakov.

Zlasti vijaki za les in vijaki za iverne plošče so si v veliki meri podobni po obliki in funkciji. Kljub temu obstajajo pomembne razlike med vijakoma, ki jih je treba upoštevati, da se strankam zagotovi strokovno in najboljšo kakovost vijakov. Glava, jedro in konica so sestavni deli obeh vrst vijakov. Pa vendar se vijaki razlikujejo, ker imajo različne značilnosti. Najpogosteje stranke kupujejo vijake za iverne plošče z ugreznjeno glavo, da bi dosegli ravno površino. Vendar obstajajo tudi vijaki za iverne plošče z lečasto glavo in Panhead glavo. Predvsem jedro je nekoliko tanjše kot pri vijakih za les – zaradi manjšega upora je tako vijak lažje priviti v površino, tudi brez predhodnega vrtanja. Druga razlika med vijaki je konica, ki je pri vijakih za iverne plošče ostrejša, zato je privijanje teh vijakov lažje. Razlikujemo tudi med vijaki z delnim navojem in celim navojem, ki se uporabljajo za različne namene. Delni navoj se večinoma uporablja za povezavo dveh veznih plošč ali lesenih plošč. Celi navoj se uporablja npr. za povezavo kovinske plošče s kompozitno ali leseno ploščo. Če povzamemo, so vijaki za iverne plošče posebno razviti za uporabo v lesu, kot so iverne plošče, medtem ko so vijaki za les bolj vsestranski in se uporabljajo za različne vrste lesa, kjer je potreben močan spoj.

Prava izbira

Izbira idealnega vijaka za določeno uporabo olajša montažo, prepreči poškodbe na lesu in poskrbi, da so vijaki optimalno pritrjeni v površino. Lesene plošče so običajno debelejše in gostejše kot iverne ali OSB-plošče. To pomeni, da lahko pride do razpok, če v ploščo iz trdega lesa privijete vijak za iverno ploščo. Posebni vijaki za iverne ali OSB-plošče so bolj primerni za iverne plošče kot lesni vijaki. Kljub temu pa so iverni vijaki primerni za les, saj je les manj nagnjen k poškodbam, zlasti na robovih.

Spletni katalog: iverni in lesni vijaki

( )