Vsi Impulz

Varovalo proti odvijanju vijakov

Tekoče varovalo proti odvijanju vijakov je eleganten in zelo učinkovit način varnega privijanja. © Staloc

#IMPULZ | Zakaj se morajo vijaki pravzaprav zavarovati? Po zategovanju, se lahko navoj pri vijakih iz različnih razlogov razrahlja ali popolnoma popusti. Za zmanjšanje napetosti so največkrat odgovorna temperaturna nihanja, spreminjanje obremenitev ali vibracije.

Razrahljan vijak ne nudi dejansko nobene opore več. Namen varovala proti odvijanju pri vijakih je torej preprečiti razrahljanost navoja. Potrebno napetost lahko ustvarite s podložkami, protivijačnim povezavam kot tudi z napetostnimi obroči. V bistvu so varovala proti odvijanju narejena, da prvotno preprečijo odvijanje in rahljanje navoja pri vijaku.

Preprosta pomoč

Poleg že zgoraj omenjenih oblik varoval, poznamo tudi tako imenovani varnostni lak, ki prepozna zrahljan vijak. Lak se nanese na glavo vijaka. Če pride do najmanjšega premika vijaka ali obdelovanca, se trda in krhka barvna plast laka odkruši in tako se pokaže razrahljanost povezave pri vijaku.

Tekoče varovalo proti odvijanju

Nenamerno odvijanje in rahljanje vijakov lahko preprečimo že z prej omenjenim varnostnim lakom. Ta način je zelo razširjen med strokovnjaki in obrtniki, medtem ko se ta način v amaterskih krogih skoraj ne uporablja. Na trgu je veliko različnih izdelkov, katere boste uporabili je odvisno od velikosti vijaka, uporabe in posebnih zahtev glede materiala. Tekoče varovalo proti odvijanju deluje kot lepilo in s tem zavaruje položaj vijaka. Lepilo se v drobnih režah med navojem in proti navojem strdi in tako zagotovi močno vijačno varovalo. Varovalo lahko na primer uporabite tudi za tesnjenje ali kot zaščito proti koroziji navoja. Uporaba tekočega varovala je preprosta in učinkovita.

Spletni katalog: lepila za kovino

( )