Vsi Vsi Praksa

Dobra praksa: sistem pregradnih sten za pisarne

Švicarsko podjetje si prizadeva najem pisarn prenesti na novo raven. © Längle Glas GmbH

#PRAKSA | Na sedežu podjetja Loacker Recycling v Götzisu je v okviru širjenja podjetja nastala nova centrala. Stavbo, ki je že v sami svoji osnovi impresivna, je zasnovala arhitekturna pisarna Wolfganga Ritscha. Čudovito zgrajeno stavbo tvorijo štiri ločena telesa elipsaste oblike s 4450 m² uporabne površine. Osi treh največjih nadstropij so nekoliko zamaknjene, tako se elipse stikajo pod različnimi koti in kažejo nestandardno dinamično obliko, tako z zunanje kot zgornje strani.

V pritličju se nahaja vhod z razstavnim prostorom in prostorom za stranke, s prostorom za šolanje in potrebnimi sanitarijami, tehničnim prostorom ter pokritimi parkirnimi mesti za avtomobile. V zgornjih nadstropjih so na voljo pisarne, večnamenske dvorane, splošne površine in komunikacijske cone, kot tudi sanitarije in prostori za druženje. V najvišjem nadstropju, v najmanjši elipsi, pa se nahaja večnamenska dvorana, arhiv, kot tudi dostop do prostorne terase. Zunanji koncept rahlo zamaknjenih elips se igrivo nadaljuje tudi v notranjih prostorih. Vsestranski razigrani sistem pregradnih steklenih sten Längle AL-Office XL je zaradi svoje prilagodljivosti in igrivosti primeren za različne oblike prostorov. Prosojne stene omogočajo prijaznejše vzdušje v pisarnah. Različno razporejene polkrožne oblike zrcalijo elipsasti karakter zunanje podobe stavbe. Pogled iz pisarne vas bo tako vedno presenetil, ne glede na vaš kot pogleda.

 

Preverjena zvočna izolacija

Zanesljiva zvočna izolacija je bila pri razvoju zgradbe Loacker pogoj. Pri tem projektu je bilo uporabljeno varnostno steklo s folijo SI. Sistem AL-Office XL se lahko uporablja tudi za 2-plastno različico z izolirnim steklom. Kakovost izolacije je odvisna od številnih dejavnikov, kot so vrsta stekla in debelina stekla, povezava med steklom in stavbo (deli stavbe) in optimalna zapolnitev votlih prostorov med zidaki. Sistem Längle je bil kot celoten sistem preizkušen in lahko doseže do 42 dB zvočne izolacije (R’w).

AL-Office XL je profil za podboje za suho zasteklitev, ki podpira najvišje zahteve glede zvočne izolacije. Običajni tipi spon in ključavnic se lahko vgradijo brez vrtanja in brez namestitve z vtisom, zato je višino vratnega krila možno v celoti namestiti brez dodatnega orodja. Zato je čas, ki ga porabite za vgradnjo, v primerjavi z vgradnjo z zaprtimi U-profili, krajši.

Navodila za vgradnjo boste našli v tiskani obliki in digitalni obliki Längle na kanalu YouTube.

Še en primer dobre prakse stoji v središču Basla. Še pred leti je na ulici Barfüßerplatz 3 delovala italijanska modna hiša. Po zaprtju hiše je stavba, ki stoji v zgodovinskem središču Basla, dolgo časa stala prazna. S pomočjo arhitekturne pisarne Riedl in Mollis se je notranjost trinadstropne stavbe spremenila v hišo, polno interakcij in srečanj. Podjetje FlexOffice velja za vizionarja in soustanovitelja preobrazbe novega delovnega sveta, ki je v tej stavbi našel idealno centralno lokacijo.

 

Zahteve

FlexOffice si prizadeva, da bi najem pisarn postavil na novo raven. Ponudba rastočega podjetja pomeni vrhunsko infrastrukturo, navdihujočo skupnost in vsesplošne pisarniške storitve. Glavni cilj podjetja je faktor dobrega počutja sodelavcev v pisarni. Stefan Gschwind, vodja projekta pri Demenga Glas AG: »Zato je bilo pomembno, da se vse pisarne opremijo moderno in takšen standard naj bi se zrcalil v vseh nadstropjih. Pri podjetju Demenga Glas AG smo bili zadolženi, da vgradimo predelne stene, za to smo uporabili zelo prilagodljiv sistem za steklo AL-OFFICE NY podjetja Längle. Razporeditev steklenih sten kot tudi različni možni sistemi vrat in panelna polnila so  odločilne značilnosti teh pregradnih sten v slogu lofta, ki so navdušili izvajalce.«

 

Izvedba in slog

Industrijski videz predelnih sten je igra med steklom in navpičnimi ter vodoravnimi letvami. Že nekaj let je ta brezčasni slog ponovno priljubljen in vztraja v centru sodobne arhitekture. Za opremljanje podjetja FlexOffice so pri pregradnih stenah uporabili med drugimi tudi lepljeno žičnato steklo, ki je še bolj poudarilo karakter lofta. S prilagodljivim sistemom predelnih sten AL-Office NY imamo nešteto možnosti uporabe. Za razliko od ostalih sistemov letve oz. okvirji niso pritrjeni na steklo. Ogrodje za stene je sestavljeno iz različnih profilov okvirjem podobni konstrukciji in jih je mogoče vgraditi veliko čistejše kot ostale sisteme. Možne so debeline stekla od 8 do 28 mm, odvisno od stranke, kakšno zvočno izolacijo želi imeti.

Poleg stekla je možno uporabiti tudi različne plošče, panele. Tako so v objektu v Baslu uporabili na spodnjem delu lesene plošče v antracitni barvi. Prav tako ni nobene omejitve pri oblikovanju vrat. Popolnoma steklena vrteča se vrata ustvarijo izjemno transparentnost in odprtost prostora. Transparentnost in prostornost lahko občudujete v sejnih sobah, ki vabijo h konstruktivnim srečanjem. V pisarnah je bil poudarek na več zasebnosti in višjih zahtevah po zvočni izolaciji.

Loft: loft zaznamuje stanovanje v objektu, prvotno namenjenem (lahki) industriji. To so torej bivša skladišča, tkalnice, opekarne, pisarne in podobno, ki so – na tak ali drugačn način – postale stanovanjski objekti. 

Žično steklo: žično steklo vsebuje žično mrežo na sredini stekla. Primerno je za garaže, balkonske ograje.

 

SPLETNI KATALOG: več informacij!

( )