Vsi Vsi Impulz

Kaj drži svet skupaj...

Vijaki držijo svet skupaj. © iStock/HAYKIRDI

#IMPULZ | Vijaki – majhne neopazne komponente, ki držijo skupaj različne sestavne dele, ne cenimo dovolj. Vijaki in matice so temelj našega visokotehnološkega sveta, ki bi sicer razpadel. Svet vijakov, od električnih zobnih ščetk do računalnikov in spon, je večinoma neviden, a nepogrešljiv.

Zgodovina navoja sega v 4.stoletje pr.n.š. Po raziskavah naj bi Arhimed že uporabljal načelo delovanja vijaka pri napravi za dvigovanje vode. Tehnika se je že takrat uporabljala tudi pri stiskalnicah za grozdje, za proizvodnjo vina. Sodobnega razvoja pa je bil vijak deležen v zadnjih 150 letih. Že med prvo svetovno vojno je pomanjkanje enotnega vijačnega standarda povzročilo med različnimi državami velike težave, ki so se med drugo svetovno vojno pod vodstvom zaveznikov še povečale. Tako se je postopoma razvil metrični ISO-navoj, ki se danes uporablja v vseh industrijskih državah.

Material

Z razvojem surovin v industriji so se spreminjali tudi materiali, ki so se uporabljali za proizvodnjo. Vijaki se medtem ne izdelujejo več samo iz jekla, temveč tudi iz drugih, bolj eksotičnih materialov, da bi zadostili spreminjajočim se zahtevam industrije. V zadnjih 20ih letih so se razvile nikljane litine, ki se uporabljajo zlasti na področjih z visoko temperaturo kot so npr. turbinski polnilniki in motorji, kjer jeklo ne more zagotoviti enake zmogljivosti. Trenutne raziskave so osredotočene na razvoj vijakov iz lahkih kovin, iz materialov, kot so aluminij, magnezij in titan. Podjetja, kot je Nord-Lock, vlagajo veliko časa in denarja v obsežne izboljšave tehnologije vijakov. Prepričajo pa tudi z inovacijam kot je zagozditveni varnostni sistem. Od predmontiranih varnostnih nazobčenih podložk iz inoxa ali prevlečenih s cinkom do matic za jeklena ravna platišča ali kombiniranih zatičev. Stranke lahko prilagodijo material svojem specifičnem načinu uporabe.

Spletni katalog:  Varnostna nazobčana podložka

( )