Vsi Praksa

Majhna, posebna hiška

Prevoz na cilj. Nezapleten transport hiše s polpriklopnikom. © SCH

#PRAKSA | Živahni študent poslovne administracije Gregor Reinthaler iz Avstrije, rad hodi po neuhojenih poteh za uresničevanje svojih idej. Že leta navdušen nad temo »mobilna hiška« je po predhodnih posvetovanjih sprejel odločitev, to želim nareditt! Gregor je človek akcije, ne velikih besed. Tako je v času med diplomo in pričetkom magistrskega študija z lastnimi rokami zgradil »mobilno hiško«.

Ko si nekateri študentje po diplomi privoščijo počitnice in zabave, je Gregor iskal primeren prostor, možnost financiranja in natančen postopek ter načrtovanje za svoj projekt »mobilna hiška«. Načrt je bil: zgraditi hišo in nato preko platforme »Wohnwagon« oddajati kot malo drugačno hotelsko sobo. Po nekaj prošnjah je banka končno ugotovila, da je načrt dober in zagotovila financiranje.

Samooskrba

Mlado podjetje »Wohnwagon« iz Gutsteina v Spodnji Avstriji je pri tem, da spremeni prihodnost bivanja. Filozofija samooskrbne možnosti bivanja in večja neodvisnost nakazuje na nove načine bivanja in se osredotoča na bistvo. Več svobode zaradi manjših potreb. Zaprti sistemi, naravni, lokalni gradbeni materiali kot tudi neodvisnost in prilagodljivost so verjetno glavni argumenti za nakup »majhne hiške«.

Gradnja prihodnosti

Gregorju Reinthalerju je bil ta koncept všeč, zato je začel svoj projekt »Majhna hiška« v sodelovanju z »Wohnwagon«. Podkonstrukcija je bila izdelana v podjetju iz Gutensteina, prav tako tudi potrebno znanje. V prihodnosti bodo mladi idealisti vključeni tudi v trženje in najem te »malo drugačne« hotelske sobe. Preostanek hiše je Gregor zgradil sam s pomočjo očeta. Gregor je v Linzu našel dvorano katero je lahko uporabil za izdelavo »majhne hiše«. Načrtovanih šest mesecev gradnje se je spremenilo v nekaj več kot tri mesece. Notranjost hiške deluje ekološko s skandinavskim pridihom. Vse je bilo premišljeno tudi najmanjše podrobnosti. Tako je Gregor diplomant višje tehnične šole, razvil svojo drsno omaro, ki se popolnoma prilega notranjosti. Skoraj 35 m2 dopolnjuje posebej izdelan prizidek, ki ga po končni montaži povežejo s hišo.  

Prilagodljivost

Ni se treba odpovedati udobju in razkošju. S talnimi in stenskimi grelnimi elementi lahko v hiški preživite tudi hude zime preživete v prijetni toplini in vzdušju. Peč na drva s priključitvijo na centralno gretje zagotavlja potrebno energijo. Preostala notranjost je funkcionalno in tehnično optimizirana do najmanjših podrobnosti, da se na majhnem prostoru ustvarijo najboljši možni življenjski pogoji. Hiša je zasnovana tako, da se lahko na hitro premakne, kar omogoča preprosto in priročno selitev hiške. Temi življenje in bivanje sta podvrženi ekološkim spremembam, ki postajajo vse bolj opazne. V duhu časa se pogumni mladi podjetnik zanaša na vrednote kot so ekologija, svoboda, prilagodljivost in samooskrba. Pionirji in začetniki, kot je Gregor Reinthaler, trajnostno oblikujejo svoj svet in že podajajo ustrezne odgovore na vprašanja glede prihodnosti.

VEČ INFORMACIJ: Wohnwagon

VEČ INFORMACIJ: House Reinthaler

 

 

( )