Vsi Vsi Praksa

Notranje ravnotežje z desko Woaz

Četverica iz podjetja Woaz Board je iz potrebe naredila vrlino in od takrat uspešno izdeluje deske za ravnotežje made in Austria – lokalne, trajnostne in elegantne. © Otto Kaltner

#PRAKSA | Pandemija je odločno spremenila življenje treh študentov in mizarja iz južne Štajerske. Za nekatere nič novega. Za fantje iz Woaz Boarda pa je pandemija prinesla pozitivno spremembo. Četverica je iz potrebe naredila vrlino in od takrat uspešno izdeluje deske za ravnotežje made in Austria – lokalne, trajnostne in elegantne.

November 2020. Avstrija je zaradi koronavirusa v »Lockdownu« in ostaja v krču vseh dogodkov. Toda na južnem Štajerskem se nekaj dogaja. Štirje navdušenci deskanja na vodi združijo moči in izkoristijo priložnost: rodi se Woaz Board. Philipp Petschenig pove: »Po dolgih letih deskarskih počitnic, so morali fantje zaradi korona razmer ostati doma. Ko smo bili v »Lockdownu« smo pogrešali deskanje, zato smo si želeli deskanje prinesti domov. Ko smo dejansko izpilili trajnostno desko za surfanje, smo prišli do zamisli o deski za ravnotežje.« Podjetje je bilo ustanovljeno novembra 2020, po letu in pol pa podjetje cveti.

Trening za celo telo

Z desko za ravnotežje trenirate vse mišice na igrivi način. Otto Kaltner razloži filozofijo, ki stoji za desko: »Z desko trenirate vse mišice v telesu, zlasti stabilnost trupa in hrbta. Trening na deski Woaz, spominja na deskanje na vodi, saj na deski stojiš na popolnoma enak način kot na deski za surfanje.« Trenirate lahko v dnevni sobi, domači pisarni, na vrtu ali otroški sobi. Dovoljeno je vse, saj je valjček pod desko izdelan iz 100-odstotne plute, zato se lahko uporablja kjerkoli. Valjček lahko vzamete tudi kamorkoli s seboj. Deska Woaz je na voljo v štirih različnih modelih: vsestranska deska »Cigar« za sproščujoče vaje joge, vseznalec »Rippal« za skejtanje, surfanje ali jogo, klasična deska »Forölln« za surfanje ter deska »Hazerl« za izvajanje popolnih trikov v dnevni sobi. Vse deske so sestavljene iz sedmih plasti furnirja, kar pomeni debelino 1,45 cm. Ta kombinacija daje deskam idealno težo, dovolj stabilnosti in popoln upogib. Jedro je narejeno iz javorja, furnir iz jesena – za vsako desko so izbrane visokokakovostne furnirne obrobe. 

Trajnostni razvoj

Štirje prijatelji iz južne Štajerske in Dunaja pripisujejo trajnostnem razvoju velik pomen. Skrbno iskanje lesa zahteva veliko časa, ki si ga fantje z veseljem vzamejo, Fabian Huss pravi: »Želimo ustvariti čim manj odpadkov, ker je les za nas zelo dragocen. Vsako drevo je posebej izbrano in ovrednoteno.« To se opazi tudi pri embalaži. Embalaža ni plastična, ampak se uporabljajo posebej izdelane škatle iz kartona, ki jih izdelujemo v Avstriji. Škatle se odlično prilegajo vsebini. V njih pa boste našli tudi majhno knjižico s podpisi vseh, ki so osebno sodelovali pri izdelavi deske. Preverjanje kakovosti á la Woaz Board. Izdelava desk je 100-odstotno lokalna in iz obnovljivih surovin. Ni naključje, da se deska izdeluje v majhni delavnici sredi štajerskih koruznih polj Woazfelder – ime pove vse.

Bali doma

Matthias Hierzer pravi, da je bilo izdelanih na desetine prototipov v različnih oblikah in upogibih, »predno so prišli do točke, na kateri so zdaj.« Tudi zdaj nenehno preizkušajo nove oblike z različnimi upogibi. Testiranje desk in nadzorovanje kakovosti izvajajo štirje navdušenci deskanja, sami. Treningi se izvajajo vzporedno z izdelavo: »Na desko Woaz ne gledamo več kot na trening. Pri nas ni hiše in dnevne sobe v kateri ne bi bilo deske. Zato se deske neprestano uporabljajo, tako tudi nezavedno in igrivo trenirate.« Stranke ne prihajajo le iz Avstrije, temveč tudi iz Nemčije in Švice: med njimi so mladi navdušenci nad deskanjem, pa tudi odrasli, ki želijo trenirati ravnotežje ali druge vrste športa. Otto Kaltner je navdušen: »Ko se otroci naučijo uporabljati desko, jih je skoraj nemogoče spravit z nje.« Zato zaprite oči, stopite na desko Woaz in odjadrajte z mislimi na Bali.

 

VEČ INFORMACIJ: Woaz Board

( )