Vsi Vsi Impulz

Pametno pomivanje posode je polovica uspeha

Pametni pomivalni stroji razmišljajo sami: sami si nastavijo količino čistilnega sredstva, preklopijo na turbo program ali nežno očistijo kozarce. © Siemens

#IMPULZ | Pomivalni stroji so v številnih pogledih učinkovitejši od ročnega pomivanja posode: porabijo manj vode, energije in časa. Novi pametni aparati zmorejo še več: sami si nastavijo količino čistilnega sredstva, preklopijo na turbo program ali nežno očistijo kozarce, kot bi jih očistili ročno. Pri odločitvi katerega izbrati vam lahko pomagamo.

Pravilno zlaganje posode v pomivalni stroj je že prava malo filozofija. Vsak ima svojo – pomivalni stroj s košarico za jedilni pribor ali predal za pribor, zložiti v stroj lonce ali ne, vklopiti eko-program ali turbo program. Današnji pametni pomivalni stroji rešijo te dileme kar sami od sebe: tako lahko pri pomivalnih strojih z WLAN-povezavo kar iz svoje pisarne s pomočjo aplikacije preklopite stroj v turbo program, ko mora iti kdaj hitro. Prav tako dobite obvestilo v primeru napak v delovanju ali sporočilo, da bo zmanjkalo soli ali sredstva za sijaj.

Pametno

Pri podjetju Miele so šli še en korak dlje. Njihovi pomivalni stroji imajo sistem AutoDos z vgrajeno kartušo PowerDisk, ki je prvi na svetu, ki samostojno dozira čistilno sredstvo. Pomivalni stroj sam določi glede na program in čas koliko granulata je potrebno »dodati«. Ena kartuša PowerDisk zadostuje povprečno za 20 ciklov pranja. Sodelovati, to je ključna beseda novih modelov pomivalnih strojev. Pametni programi podjetji Siemens/Bosch/Neff se prilagajajo vašim potrebam. Pomivalnem stroju prek aplikacije Home Connect posredujete povratne informacije, ki jih ta izvede v programu, prilagojenemu vašim potrebam.

Prijazno do okolja

Glede na študije pomivalni stroji porabijo približno 50 odstotkov manj vode in 28 odstotkov manj energije kot, če bi pomivali posodo ročno. Poleg prihranka na času so to tudi s podnebnega vidika vrhunski aparati. AEG s funkcijo Quickselect ponuja prilagojen sistem časovnega nadzora, ki s pomočjo ecometra pokaže, kako ekološki je izbrani program. Po drugi strani pa podjetje Siemens stavi na program autoOpendry: vrata pomivalnega stroja se ob koncu postopka sušenja samodejno odprejo. To omogoča naravno sušenje posode brez dodatne porabe energije. Podjetja Bosch/Siemens/Neff so razvila tudi tehnologijo sušenja z zeolitom. Naravni mineral zeolit absorbira vlago in jo pretvori v toplotno energijo, s čimer se prihrani do 20 odstotkov energije.

Nežno in varno

Do zdaj je bil pri pomivalnih strojih srž problema čistoča steklenih kozarcev. Posebej dragocene kozarce za vino ali šampanjec smo pogosto raje pomili ročno, da bi se izognili praskam ali lisam na kozarcih. To je zdaj preteklost, saj šest vgrajenih šob v pomivalnih strojih Siemens zagotavlja neprekinjeno, a nežno dovajanje vode, kozarci pa so zaščiteni z nedrsečimi podlogami. Novi pomivalni stroji pa so tudi ergonomski zmagovalci: AEG je predstavil serijo ComfortLift, prvi modeli na svetu, katerih spodnjo košaro je mogoče nežno dvigniti na delovno višino samo z eno roko. Dodatki iz podjetja Miele: funkcija Knock2open. Preprosto dvakrat tiho potrkajte in vrata se bodo odprla. Na koncu ostane samo še eno vprašanje: košarica za jedilni pribor ali predal za jedilni pribor. Na to vprašanje pa si mora stranka odgovoriti sama.


SPLETNI KATALOG: Pomivalni stroj

( )