Vsi Vsi Impulz

Nova energijska nalepka za električne naprave

Nove obvezne energijske nalepke vsebujejo tudi QR-kodo, ki vam omogoča dostop do dodatnih informacij o izdelku, ki jih na sami nalepki ni. © Liebherr

#IMPULZ | »A++« se od 1. marca imenuje »B«. Razumljivo? Zmedeni niso le uporabniki, ampak tudi trgovci. Namen novih energijskih nalepk za elektronske naprave za vse EU-države je, da postanejo energijski razredi preprostejši in preglednejši. Preberite si smernice kaj trenutno velja in kaj še prihaja.

Energijska nalepka in novo označevanje ne vsebuje več številnih plusov, ki smo jih bili vajeni zadnjih 25 let. Od 1. marca 2021 naprej tako obstajajo zgolj energijski razredi od A (zelo dobro, nizka energijska poraba) do G (slab, najvišja energijska poraba). Energijsko najbolj učinkovit razred A tako ostaja dokaj prazen. Razlog je preprost. Da bi proizvajalce spodbudila k inovacijam za še bolj podnebju prijazne naprave. Šele po nekaj letih se bo verjetno ta razred napolnil z A-napravami (energetsko učinkovite naprave) in sicer zaradi tehnološkega napredka. Nova porazdelitev v razrede bo verjetno sledila, ko bo 30 odstotkov izdelkov doseglo razred A ali 50 odstotkov izdelkov doseglo razred B.

B namesto A++?

Kaj to pomeni? To pomeni zlasti na začetku, predvsem več zmede, kot jasnosti pri kupcih: naprave razreda B ali C nikakor niso slabe in so primerljive z izdelki razreda A++. Primerjava nove in stare nalepke ni mogoča, prilagodili so se le merilni procesi v ozadju. Tako so dali večji poudarek na gospodinjski merilni metodi, katera vključuje npr. tudi stopnjo napolnjenosti v pomivalnih in pralnih strojih.

Potrebna je reforma

Uvedba nove lestvice je pravzaprav velik kompliment proizvajalcem. Sredi devetdesetih  let so se uveljavili energijski razredi za velike gospodinjske stroje. Zaradi tehnološkega napredka je bila potrebna reforma oznak: večina izdelkov je bila že v energijskem razredu A, zato je bilo kupcu vedno težje najti najučinkovitejšo napravo. Samo v kategoriji pralnih strojev in sušilnikov je bilo 90 procentov strojev v energijskem razredu A. Tega naj po novi energijski lestvici v prihodnosti ne bi bilo več, saj je razred A rezerviran za posebne inovacije in aparate z največjo energijsko učinkovitost. Nove oznake so veljavne po vsej EU, trenutno za hladilnike in zamrzovalnike, pralne in pomivalne stroje, sušilce, televizorje in elektronske zaslone, od 1. septembra 2021 pa tudi za svetila. Kasneje bodo sledile še nove oznake za klimatske naprave, ogrevanje in pripravo tople vode.

Informacije

Približno 85 procentov uporabnikov se je pri nakupu gospodinjskega aparata orientiralo po energijskem razredu naprave. Na eni strani visoka energijska učinkovitost naprav ščiti podnebje, po drugi strani pa vam prihrani denar, kajti energijsko varčna naprava vam v svoji življenjski dobi lahko prihrani več sto evrov. Z obvezno QR-kodo, ki mora biti na vsaki energijski nalepki, lahko potrošnik izve dodatne informacije o uporabi energije izbranega izdelka. Zlasti v začetni fazi je potrebno pridobiti več informacij o energijski nalepki: trgovci in uporabniki morajo najprej razumeti in uvrstiti novo klasifikacijo energijskih razredov, da bodo lahko pravilno priporočili in kupili gospodinjske aparate.

( )