Vsi Vsi Praksa

S.A.M. Kuchler Electronics: plastika je preteklost

SamPak je mednarodna revolucija na področju embalaže delikatesnih izdelkov. © S.A.M. Kuchler Electronics

#PRAKSA | Izgleda kot plastika vendar je izdelana iz lesa. Bio-SamPak® je prva embalaža za delikatesne izdelke iz obnovljivih virov in tako tudi razgradljiva. Embalaža je bila razvita v podjetju S.A.M. Kuchler Electronics iz Celovca.

Če se bomo do našega planeta še tako naprej obnašali bo v morju do leta 2050 več plastike, kot rib. Na srečo pa se je miselnost ljudi spremenila. Ljudje so postali bolj okoljsko ozaveščeni. Embalaža za klobase in sir brez plastike, takega mnenja je direktor podjetja Constantin Kuchler: »Prvič lahko ponudimo v trgovini z živili alternativo plastiki, z enakimi higienskimi standardi in enako dolgim rokom uporabe. Govora je o foliji, ki je biološko razgradljiva, lahko jo vržemo na kompostnik, pa kljub temu ponuja »udobje« plastike. Nova folija Bio-SamPak ščiti izdelke pred kontaktom s kisikom (prepreči oksidacijo delikatesnih izdelkov) in maščobami ter nudi zaščito pred vonji in je odporna na olja in maščobe. Poleg tega se lahko folijo potiska in je odporna na agresivne arome. Pri izdelavi embalaže se ne uporablja genski inženiring ali izrabljajo pridelovalne površine, ampak se za izdelavo uporabljajo posebej gojena drevesa v drevesnih nasadih.

Sveže zapakirano

Pravzaprav izdelava bio-folije ni glavna dejavnost podjetja S.A.M. Kuchler Electronics. Kratica S.A.M. »sine auxilio manus« pomeni, brez pomoči rok. Podjetje Kuchler Electronics je že več desetletij strokovnjak na področju samodejnih salamoreznic za rezanje. Tehniko, ki jo je izumil ustanovitelj podjetja Fritz Kuchler v šestdesetih letih 20. stoletja, so jo skozi leta izjemno dovršili. Constantin Kuchler, pove: »Stroje lahko upravljate s tabličnimi računalniki, za supermarket trgovine obstajajo zasloni na dotik, preko katerih lahko kupci naročijo svoje delikatese na strežnem pultu. Medtem, ko kupec kupuje druge stvari, se njegovo naročilo popolnoma samodejno obdela. Kupec pride in prevzame svojo salamo, klobaso ali sir, sveže zapakirano, označeno, s ceno, in jo odnese na blagajno. Salama se lahko zapakira tudi večplastno, tako da lahko vzamete ven vsako plast posamezno.

Evropski patent

SamPak je mednarodna revolucija na področju pakiranja delikatesnih izdelkov. Razvoj je trajal leta, podjetje ima svoj raziskovalni oddelek v Celovcu, kjer se ukvarjajo z inovacijami kot je bio-folija. Constantin Kuchler: »To je bil za nas velik napor, vendar zdaj vse deluje. Nova bio-folija je bila patentirana po vsej Evropi, veliko zanimanje za njo pa je po vsem svetu.« Valentina Kuchler: »Potrebno je poudariti, da načeloma klasična plastika ni slaba! Ravno nasprotno. Potrebujemo umetno maso, v najboljšem primeru tako, ki jo je mogoče reciklirati. Naši stroji do danes delujejo na klasični embalaži iz umetne mase, ki pa smo jo tako optimizirali, da porabimo 60 odstotkov manj materiala kot pri običajnih embalažah za salame. Ukvarjali pa smo se tudi z alternativnimi materiali. Nova embalaža naj bi bila razgradljiva (možnost kompostiranja) in izdelana iz obnovljivih virov.«

Kot čarovnija

Iznajdljivost v podjetju Kuchler Electronics sega že do ustanovitelja Fritza Kuchlerja, očeta Constantina in Valentine. V času vodenja podjetja je Fritz Kucher prijavil več kot 500 patentov, na začetku so ga celo zasmehovali zaradi ideje o samodejnem rezalnem stroju za salame. Danes so te salamoreznice že dolgo osnovna oprema v vsaki delikatesni trgovini. Valentina Kucher in njen brat, ki sta že druga generacija, ki vodi podjetje, sta šla še en korak dlje: »Razvili so salamoreznico, kjer samo vnesete količino. Na stroj položite salamo, pritisnite na gumb in stroj nareže, zapakira in zapre salamo. Salama je res sveže zapakirana, ne tako kot predpakirani izdelki, ki jih ponujajo v supermarketih, ki so industrijsko rezani in zapakirani.«

VEČ INFORMACIJ: Bio-SamPak®

( )