Vsi Vsi Impulz

Plazma filter: vonjave v kuhinji

S sodobnimi plazma filtri in filtri z aktivnim ogljem lahko vonjave v kuhinji zmanjšate na minimum. © Constructa

#IMPULZ | Odprte kuhinje so že zdavnaj standard. S tem so povezani namreč tudi številne vonjave, ki nastanejo s kuhanjem, katere pa ne želite v svojih prostorih. Poleg normalnih filtrov z aktivnim ogljem osvajajo svet kuhinje tudi plazma filtri. In kaj zmorejo in kako delujejo?

Spomnimo se na pouk fizike, kjer so nas učili, da obstajajo tri agregatna stanja: trdo, tekoče in plinasto agregatno stanje. Agregatno stanje snovi se spremeni z dodajanjem energije: trdna snov postane tekoča in ta se pretvori v plin. Če plinu dodamo energijo, le-ta ionizira; elektroni dobijo večjo kinetično energijo in zapustijo svoje orbite. Nastanejo prosti elektroni, ioni in fragmenti molekul; plin se pretvori v plazmo kot naslednje agregatno stanje, znano kot »četrto agregatno stanje«. Čiščenje s plazmo poteka tako, da ioni in prosti elektroni v plazemskem pramenu razgradijo nečistoče. Organske nečistoče se oksidirajo in se v glavnem pretvorijo v vodo in ogljikov dioksid. Naš planet zna to načelo uporabljati že tisočletja in na tak način čisti zrak v ozračju. Primeri čiščenja so strele ali polarna svetloba. To stanje se zdaj izkorišča v kuhinji, za popolno odstranjevanje vonjav. S tehnologijo blaufilter® se ti naravni procesi posnemajo in v zraku v prostoru preprosto, dolgoročno in učinkovito odstranijo vonjave, ki nastanejo pri kuhanju.

Plazma filter (kroženje zraka)

Plazma filtri blaufilter® prehajajo med čiščenjem zraka skozi štiri faze: v prvi fazi maščobni filter odstrani maščobo, delce masti in olje. V drugi fazi se molekule vonja in skupine molekul vonja, bakterije, spore plesni, alergeni in virusi uničijo ali razgradijo na posamezne molekule s pomočjo zapletenih kemijskih procesov. V tretji fazi aktivno oglje v filtru nevtralizira ali s pomočjo oglja veže na preprost kisik odvečni ozon. Rezultat je popolnoma prečiščen zrak.

Plazma filter blaufilter® lahko uporablja pri skoraj vsakemu sistemu nap, kot so vgradne nape, otočne, stenske ali stropne nape; plazma filtri so na voljo v dveh različicah: za klasične nape z okroglim izhodom zraka ali pa tudi kot podnožni filter za stropne prezračevalnike ali vgradne nape s ploščatim kanalnim priključkom. Električna povezava med napo in plazma filtrom ni potrebna, saj filter aktivira že vgrajen senzor pretoka.

Prednosti plazma filtra blaufilter® so torej očitne: praktično ne potrebuje vzdrževanja, redno je treba čistiti le maščobni filter, ki je v napi, zato ni dodatnih stroškov. Poleg tega se zmogljivost filtra ne zmanjša.

Podnožni filter z aktivnim ogljem

Predstavljajte si, da vam za odvod zraka ni potrebno vrtati izvrtine navzven in s tem prebijati toplotnega mostu, temveč očistite zrak s pomočjo podnožnega filtra. Filter lahko vgradite v podnožje kuhinjskih elementov ali viseč strop, ki je povezan s stropnim prezračevalnikom. Vgradnja podnožnega filtra z aktivnim ogljem je možna tako pri novogradnji kot pri obnovi prostora. Prezračevalna rešetka je na voljo v črni, beli ali inox barvi, poleg tega je na voljo tudi filter kaseta s tremi keramičnimi filtri z aktivnim ogljem v obliki satovja, ki učinkovito absorbirajo molekule vonja. Filter z aktivnim ogljem je narejen iz kokosovih lupin in ima površino 46 nogometnih igrišč.

Privlačno obliko je mogoče kombinirati s vsemi modeli vgradnih prezračevalnikov/nap. Filter je izdelan iz sto odstotnih recikliranih materialov. Preboji zunanjih sten so preteklost. Zrak se preko podnožnega filtra očisti in vrne nazaj v kuhinjo in tako kroži zrak »po hiši«.

SPLETNI KATALOG

Blaufilter
Podnožni filter

( )