Vsi Vsi Praksa

Recikliranje s slogom

Jürgen Müller v pogovoru z redakcijo Schachermayer. © SCH/M.Reichl

#PRAKSA| Njegovo srce že od nekdaj bije za podjetništvo, a včasih »potrebujejo dobre stvari svoj čas«, kar se lepo kaže na primeru Jürgena Müllerja. S podjetjem apollonLUX je uresničil svoje sanje o samostojnem podjetju. Iz starih vinskih sodov izdeluje sodobne, kreativne in brezčasne svetilke, ki so zelo priljubljene. Jürgen si je kot izšolani zidar in gradbeni inženir v preteklih letih pridobil veliko izkušenj na številnih področjih, s čimer je razvil svojo osebnost in svoje znanje.

Po končanem vajeništvu in prvih letih na gradbišču je pri Jürgenu rastla notranja potreba po osebnostnem razvoju še povečala. Zato se je še dodatno izobraževal in se izšolal za gradbenega tehnika. Njegova predanost in ambicioznost sta ga hitro pripeljali do napredovanja v gradbeništvu. Vendar misel na samostojnost v vseh teh letih ni popustila, zato se je pogumno odločil, da bo svojemu življenju dal nov zagon. S dobrimi ročnimi spretnostnimi je začel izdelovati kolesa in obnavljati starodobne avtomobile – s skrito mislijo, da bi se morda lahko nekoč osamosvojil in ustanovil svoje lastno podjetje. Vendar načrti so se spremenili! Med iskanjem lepe svetilke za svoj dom, ni našel prave oziroma takšne kakršne si je predstavljal, zato se mu je v glavi porodila ideja.

Edinstvene svetilke in poseben material

Nekaj tednov prej je Jürgen iskal stare vinske sode oziroma les za izdelavo stojala za vino in po naključju v okolici Linza srečal starejšega gospoda, ki se je desetletja preživljal kot »izdelovalec sodov« na območju Mühlviertela. Na svojem podstrešju je tako našel še nekaj starih sodov. Tako se je Jügenu porodila zamisel, da izdela iz starih sodov svetilko zase. Po tehtnem premisleku, načrtovanju in preizkušanju je bil na koncu procesa zelo zadovoljen z rezultatom, predvsem pa se je pri tem zelo zabaval. Ostalo je zgodovina. Od prve svetilke dalje Jürgen Müller s svojim podjetjem apollonLUX osvaja svet svetlobe. Nenavadni unikatni kosi z brezčasno obliko in nezamenljivim značajem ustvarjajo ambient in kot dizajnerski elementi vzbujajo pozornost po vsej Avstriji (o.p. podjetje je avstrijsko in delujejo predvsem na področju Avstrije).

Vsak začetek je težak

Z veliko navdušenja in številnimi dobrimi idejami se je lotil dela in izdelal nekaj svetilk, ki si jih je zamislil, ter jih skušal prodati preko portala »willhaben« (kot v Sloveniji bolha.si). Prodaja na portalu ni bila uspešna, zato je bil tik pred tem, da opusti misel na izdelavo svetilk. Potem pa je usoda prevzela vajeti v svoje roke in vse njegove posebne svetilke so nenadoma našle navdušene kupce, ki so z veseljem vedno znova kupovali pri njem. Prve prodane svetilke so navdušenemu obrtniku dale zagon in zaupanje, da lahko njegove umetniške svetilke pritegnejo tudi širše občinstvo. S polno paro se podati v samostojnost pa si Jürgen še vedno ni upal saj je bil še vedno preveč negotov, vendar je korak za korakom širil svojo novo strast in ves dobiček vedno znova vlagal v nadaljnji razvoj blagovne znamke in izdelkov.

Izjemna kakovost in ustvarjalni duh

Njegovi prvi uspehi so ga vzpodbudili, da je vsako prosto minuto izkoristil za uresničitev svojih ustvarjalnih idej.  Za vsako svetilko je bil izdelan prototip, ki je bil temeljito preizkušen. Tako je njegova delavnica postala tudi nekakšen preizkusni laboratorij, v katerem so svetilke med dolgoročnem delovanjem preverjali glede morebitnih težav, napak ali raztezanj. Za oblikovalca svetilk pride v poštev samo vrhunska kakovost, ki jo obdela s srcem in dušo. Z različnimi in visoko kakovostnimi LED-trakovi lahko tako ustvarite najrazličnejše svetlobne občutke. »Že od samega začetka mi je bilo pomembno, da lahko svojo strast do izdelave svetilk združim z nečim ustvarjalnim. Osebno sem vedno rad imel manj stvari in tiste kakovostne. Prav to načelo poizkušam prenesti na moje svetilke. Vsaka posamezna svetilka je ročno izdelana, osebno oblikovana in preizkušena. Vsi preživimo veliko časa doma, zato menim, da si moramo svoj dom uredit kar se da udoben in kakovosten. Moje svetilke ustvarjajo poseben ambient in različni LED-trakovi, ki so vgrajeni v svetilke so izjemno prilagodljivi in ustvarjajo popolno svetlobo za vsako uporabo«, pove podjetnik navdušeno o svoji filozofiji.

Trajnost je lepa

Seveda imata zanj pomembno vlogo tudi ozaveščena uporaba virov in trajnostni pristop. Njegove svetilke so tako večinoma izdelane iz starih hrastovih sodov, v katerih je bilo več let shranjeno rdeče vino ali mošt. Pri svetilkah je velik pomen namenjen skrbni obdelavi kot tudi izbor in izvor materiala iz katerega se izdelujejo, da bi s tem ustvarili brezčasen in edinstven trajnostni izdelek. »Večino lesa, ki ga uporabljam, dobim iz območja Mühlviertel, vse ostale materiale pa od podjetij iz bližnje okolice. S tem upravičujem varčen in trajnostni način dela.« Svetilke so opremljene z visokokakovostnimi LED-trakovi z direktno osvetlitvijo. Svetlobo je mogoče dodatno zatemniti z daljincem in tako pričarate npr. v jedilnici ali dnevni sobi prijetno vzdušje. »Kot oblikovalec svetilk mi je izredno pomembno, da s svetlobo spreminjam prostore,« doda Jürgen o svoji filozofiji.

Članek predstavlja avstrijsko podjetje apollonLUX, ki sodeluje s Schachermayer GmbH Linz.

Izdelki podjetja NISO del Schachermayerjevega prodajnega asortimana.

 

VEČ INFORMACIJ O PODJETJU BOSTE NAŠLI TUKAJ

( )