Vsi Vsi Praksa

Sončna energija – tako preprosta kot še nikoli ...

Poleg tega stebri z vrtenjem nosilne konstrukcije sami iščejo sonce, in tako proizvedejo od 40 do 50 odstotkov več električne energije kot popolnoma pritrjene sončne celice. © Image'in – stock.adobe.com

#PRAKSA | »Nič ni močnejše kot ideja, ki je dozorela.« Ta stari pregovor se je skozi čas vedno znova izkazal za resničnega in podjetje Anywhere.Solar je odličen primer. Leta 2020 sta si Martin Lublasser in Stefan Perrer zadala, da bosta z lastnim podjetjem prispevala k energetskemu prehodu. Nekdanja sodelavca, ki sta imela veliko izkušenj na področju omrežnega strojništva, sta združila moči, da bi spremenila svet.

Ustanovitelja podjetja sta si dragocene izkušnje pridobila kot zaposlena v velikem strojnem podjetju. Vendar so bile sanje o samozaposlitvi in uporabi lastnega znanja ter spretnosti za energetski prehod za naslednjo generacijo vedno močnejše. Leta 2020 sta se sodelavca ob skupnem pivu pogovorila o problemu nerazpoložljivih zemljišč za sončne elektrarne in o tem, kako bi se lahko ta problem rešili s pametnim rešitvam, in tako se je rodilo podjetje Anywhere.Solar.

Ideja

Podjetje naj bi bilo predstavljeno kot pomemben prispevek k energetskemu prehodu. Z dobro idejo, potrebno predanostjo in dragocenimi povezavami je bilo zapolnjeno pomembno področje. Zaradi zapletenih postopkov odobritve in malo razpoložljivih površin za sončne elektrarne na zelenih ali stavbnih zemljiščih je bilo uporabljeno načelo dvojne rabe zemljišč. Na kmetijskih zemljiščih so nameščeni dvoosni sledilni sistemi, ki imajo pomembne prednosti. Kmetijstvo, ki se izvaja na ustrezno inovativen način, lahko postane bistveni del energetskega prehoda.

Kompleksna sistematika

S sistemom Anywhere.Solar lahko s posebnimi lahkimi temelji in patentirano podkonstrukcijo namestite do 75 m2 modulov (sončnih celic) na prostih površinah. Za namestitev ne potrebujete težke opreme – v tem pogledu zaščitite naravo. »Naše inovacije so narejene iz patentirane podkonstrukcije, jeklene konstrukcije in minimalno invazivnih temeljev v kombinaciji z omrežnim upravljanjem. Sistem ponuja večkrat preverjeno zaščito s strani upravljanja kot tudi dobro zaščito s strani kinematike, ki v primeru močnega vetra postavi sončne celice v zaščitni položaj, v tako imenovani vodoravni položaj. Sistem tudi zagotavlja, da rastline dobijo dovolj sončne svetlobe, zlasti v fazi rasti. Poleg tega stebri z vrtenjem nosilne konstrukcije sami iščejo sonce, in tako proizvedejo od 40 do 50 odstotkov več električne energije kot popolnoma pritrjene sončne celice. Konstrukcija za pritrditev v tla ne potrebuje veliko površine in kljub temu lahko kljubuje nevihtam in snegu. Za podjetnika trajnost igra zelo pomembno vlogo tudi v dobavni verigi – proizvodnja solarnega sistema je povezana z različnimi dobavitelji in številnimi podjetji v bližini oziroma z območja Salzburga.

Solarne celice v urbanem okolju

Solarni sistemi v urbanem okolju podjetja Anywhere.Solar so seveda še nadgradnja oziroma razširitev uporabe sistemov, ki so predvideni predvsem za dvojno uporabo na kmetijskih zemljiščih. Dvojna uporaba je možna tudi v urbanem okolju, tako lahko uredimo parkirišča, nadstreške za avtomobile ali druge večje površine. Trpežni, preprosti in učinkoviti moduli se lahko uporabljajo tudi v mestu in jih je mogoče modularno prilagoditi ter postaviti skoraj na vsako parkirišče. Decentralizacija oskrbe z energijo bo odločilna za prihodnost in podjetje Anywhere.Solar si utira pot tja s svojimi preprostimi ter inovativnimi izdelki.

»Naš cilj je prodajati izdelke, ki se lahko nadgrajujejo. V prihodnosti želimo našim partnerskim podjetjem dobavljati tako imenovane montažne komplete, s katerimi bomo zagotovili največjo možno prilagodljivost in individualnost sistema. Trenutno smo zaradi številnih povpraševanj in projektov popolnoma zasedeni, zato nujno iščemo partnerje za distribucijo,« je v intervjuju povedal poslovodja Martin Lublasser.

 Za več informacij se obrnite na njihovo spletno stran:  www.anywhere.solar

Predstavlja se avstrijsko podjetje Anywhere.Solar, ki sodeluje s Schachermayer GmbH Linz in prikazuje izdelke podjetja Anywhere.Solar. Izdelki podjetja niso del Schachermayerjevega prodajnega asortimenta.

 

( )