Vsi Vsi Praksa

Vizija kovine perfektno izvedena

Hladilni stolp za vina odpira zanimive perspektive. © Metallvision

#PRAKSA | S prav posebnim projektom se je mlado podjetje MetallVision iz mesta Pongau (Salzburg) z vodjo Maximilianom Reiterjem zapisalo med nesmrtnike. V zadnjih mesecih je v Avstriji nastal eden največjih hladilnih stolpov za vino. Z veliko predpripravami, načrtovanjem in tuhtanjem so pogumni fantje našli način, kako premišljeno izpeljati ta projekt s pomočjo kovinske konstrukcije. Konstrukcijo so preuredili in dozidali k že obstoječim objektom. Naročniki pa so bili veseli, da so lahko sprejeli svoje goste v novem objektu.

Preureditev in novogradnja znanega bara v Werfenwengu je bila uvod v razburljivo zgodbo, ki se že nekaj časa odvija v priljubljenem mestu Pongau. Veliko in inovativno preoblikovanje kovinske konstrukcije so fantje in Maximilian Reiter končno dobili, potem ko se ni želel nihče drug lotiti tako zapletene prenove. Naročnik je želel za svojo novo restavracijo ustvariti nekaj posebnega, kar bi pritegnilo pozornost ljudi in jih pritegnilo v lokal. Velik vinski stolp z inovativnim konceptom hlajenja popolnoma izpolnjuje ta merila in postavlja standarde, ki daleč presegajo meje občine.

Veliko prostora za vino

S svojimi osmimi metri in težo preko 15 ton je bila za načrtovalce in izvajalce naloga precejšnji izziv. Po eni strani se je moral stolp, kot arhitekturni element harmonično ujemati s celotno sliko, po drugi strani pa naj bi se gosti napasli oči na tem tehničnem biseru in naužili predvsem njegove vsebine.

Tehnični vidiki

V spodnjem delu stopa bo shranjeno belo vino, katerega je potrebno shranjevati pri drugačni temperaturi, kot rdeče vino. Prostor naj bi bil prvotno zasnovan za 6000 steklenic vina. Zaradi statičnih problemov in prevelike konstrukcije, ki bi bila za to potrebna, je bila konstrukcija zasnovana nato za 2000 steklenic vina in tudi v tej velikosti odlično izpolnjuje svoj namen. Dve ločeni hladilni coni zagotavljata pravo temperaturo za različna vina. Vsako nadstropje je visoko tri metre in je od drugega nadstropja ločeno s spuščenim stropom z dodatnimi nosilci. V strop je bil vgrajen hladilni agregat, da je bilo mogoče ustvariti različni hladilni coni na dveh nivojih. »V projekt smo intenzivno načrtovali in vključili nove ideje. Naše osnovno stališče je, da ne obstaja projekt, ki ga ni mogoče izpeljati. To je naš moto in naročniki so s tem motom in rezultati zadovoljni, kar nas seveda zelo veseli,« pravi vodja Maximilian Reiter.

Več informacij: www.metall-vision.at

( )